Pasica
Zanimive skupine EPja v nogometu PDF natisni E-pošta
Aktualno
Petek, 02 December 2011 22:12

Skupina smrti
Žreb skupin za evropsko prvenstvo v nogometu je postregel z zelo zanimivimi skupinami.
V skupini B Nemci, Nizozemci in Portugalci
Skupina A s samimi moštvi z vzhoda
EP v nogometu 2012 se bo 8. junija začel s tekmo Poljska - Grčija, je določil žreb v Kijevu. Najbolj vroče bo v skupini B, kjer bodo igrale Nemčija, Nizozemska, Portugalska in Danska.
Zanimivo bo tudi v skupini C, kjer se bodo branilci naslova in svetovni prvaki Španci pomerili z Italijani (po 11-metrovkah so jih izločili v četrtfinalu zadnjega EP-ja), Hrvati in Irci (vodi jih Italijan Giovanni Trapattoni).
Skupina D bo postregla s klasičnim obračunom med Francijo in Anglijo. Tudi Švedska in Ukrajina sta bili v zadnjem obdobju že nekajkrat tekmici Angležev, ki - zanimivo - naj ne bi selili svoje načrtovane baze iz Krakova, kljub temu, da bodo vse tri tekme odigrali v Ukrajini.
Sogostitelje prvenstva Poljake v "vzhodni" skupini A poleg Grčije čakata še tekmi proti večnima vzhodnima rivaloma Rusiji in Češki.
Skupina A:
POLJSKA 
GRČIJA 
RUSIJA 
ČEŠKA
Skupina B: 
NIZOZEMSKA 
DANSKA 
NEMČIJA 
PORTUGALSKA
Skupina C: 
ŠPANIJA 
ITALIJA 
IRSKA 
HRVAŠKA
Skupina D:
UKRAJINA 
ŠVEDSKA 
FRANCIJA 
ANGLIJA
Nemčija pred dvema tednoma zmagala s 3:0
"Mislim, da je to nedvomno najtežja skupina, pa tudi najzanimivejša in najbolj nepredvidljiva. Lahko se le veselimo zelo dobrih dvobojev," je po žrebu povedal nemški selektor Joachim Löw, z njim pa se strinja tudi nizozemski strateg Bert van Marwijk: "Videl sem vse selektorje iz naše skupine in prav na nikogaršnjem obrazu nisem zasledil kakšnega posebnega veselja. Vsi se strinjamo, da je to najtežja skupina. To pa ima svoje prednosti, nazadnje smo jaz in igralci že zdaj toliko bolj motivirani. Poznamo vse tekmece in vemo, kaj lahko pričakujemo."
Sosedi Nemčija in Nizozemska, ki sta že dolgo veliki tekmici, sta odigrali že nešteto medsebojnih tekem. Nazadnje sta se na prijateljskem srečanju v Hamburgu srečali pred dobrima dvema tednoma, ko je kar s 3:0 zmagala Nemčija.
Bilić zadovoljen
"Mogoče bo kdo pomislil, da se mi je zmešalo, toda sam sem zadovoljen z žrebom. Skupina ni lahka, toda tako ali tako ni nobena. Privilegij bo igrati proti svetovnim in evropskim prvakom Špancem in nekdanjim svetovnim prvakom Italijanom. To bosta obračuna za zgodovino. Proti Irski bo dvoboj bržčas bolj trd, v njem bomo morali biti fizično enakovredni Ircem, toda z njimi se da igrati. Bo težko, toda mislim, da imamo priložnost za preboj v četrtfinale," je "ples" kroglic ocenil hrvaški selektor Slaven Bilić.
Italijanski selektor Cesare Prandelli je dejal, da se je želel izogniti srečanju s Trapattonijem, za uvod v prvenstvo, tekmo v Gdansku proti Španiji, pa pravi, da se bodo morali njegovi nogometaši predvsem psihološko odlično pripraviti. Italija in Španija sta se do zdaj srečali 29-krat, 10-krat so zmagali "azzurri", 8-krat pa Španci.
Kvote za naslov prvaka na angleški stavnici William Hill: 
3,25 Španija 
4,5 Nemčija 
8 Nizozemska, Anglija 
13 Francija 
15 Italija
17 Rusija 
19 Portugalska 
41 Ukrajina, Grčija, Hrvaška, Poljska, Češka 51 Irska 
67 Švedska
101 Danska
Evropsko prvenstvo bo potekalo od 8. junija do 1. julija. Vse tekme si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2. V četrtfinale se bosta uvrstili po dve najboljši ekipi iz vsake skupine.
Žreb sta vodila ukrajinska voditeljica Olga Freimut in Poljak Piotr Sobczynski. Slika s prireditve je šla v 150 držav.
16 reprezentanc je bilo v štiri bobne razporejenih po nacionalnem količniku. Izjemi sta bili gostiteljici, ki sta bili samodejno postavljeni v prvi boben. Poleg Ukrajine in Poljske sta bili v prvem bobnu še finalistki lanskega svetovnega prvenstva Španija in Nizozemska.
V drugem bobnu so bile Nemčija, Italija, Anglija in Rusija, v tretjem Hrvaška, Grčija, Portugalska in Švedska, v četrtem pa Danska, Francija, Češka in Irska.
Spored prvenstva
SKUPINA A
Petek, 8. junija, ob 18.00:
POLJSKA - GRČIJA (Varšava)
Ob 20.45:
RUSIJA - ČEŠKA (Vroclav)
Torek, 12. junija, ob 18.00:
GRČIJA - ČEŠKA (Vroclav)
Ob 20.45: 
POLJSKA - RUSIJA (Varšava)
Sobota, 16. junija, ob 20.45: 
ČEŠKA - POLJSKA (Vroclav)
GRČIJA - RUSIJA (Varšava) 
SKUPINA B
Sobota, 9. junija, ob 18.00: 
NIZOZEMSKA - DANSKA (Harkov)
Ob 20.45:
NEMČIJA - PORTUGALSKA (Lvov)
Sreda, 13. junija, ob 18.00:
DANSKA - PORTUGALSKA (Lvov)
Ob 20.45:
NIZOZEMSKA - NEMČIJA (Harkov)
Nedelja, 17. junija, ob 20.45: 
PORTUGALSKA - NIZOZEMSKA (Harkov)
DANSKA - NEMČIJA (Lvov)
SKUPINA C
Nedelja, 10. junija, ob 18.00:
ŠPANIJA - ITALIJA (Gdansk)
Ob 20.45:
IRSKA - HRVAŠKA (Poznanj)
Četrtek, 14. junija, ob 18:00: 
ITALIJA - HRVAŠKA (Poznanj)
Ob 20:45:
ŠPANIJA - IRSKA (Gdansk)
Ponedeljek, 18. junija, ob 20.45: 
HRVAŠKA - ŠPANIJA (Gdansk)
ITALIJA - IRSKA (Poznanj)
SKUPINA D
Ponedeljek, 11. junija, ob 18.00: 
FRANCIJA - ANGLIJA (Doneck)
Ob 20.45: 
UKRAJINA - ŠVEDSKA (Kijev)
Petek, 15. junija, ob 18.00:
ŠVEDSKA - ANGLIJA (Kijev)
Ob 20.45: 
UKRAJINA - FRANCIJA (Doneck)
Torek, 19. junija, ob 20.45: 
ANGLIJA - UKRAJINA (Doneck)
ŠVEDSKA - FRANCIJA (Kijev)
Četrtfinalne tekme (med seboj se bodo "križale" reprezentance iz skupin A in B ter C in D) bodo od 21. do 24. junija (Varšava, Gdansk, Donjeck, Kijev), polfinale 27. in 28. junija (Donjeck, Varšava), finale pa 1. julija v Kijevu.