Pasica
Prleki gnes pa je Vaš den PDF natisni E-pošta
Aktualno
Ponedeljek, 10 Marec 2014 15:08

pp_14_danmucenikov_01Vsako leto 10. marca obeležujemo dan mučenikov, ki ima svoje korenine v krščanskem izročilu. Tradicionalno naj bi moški na ta dan prejeli simbolično darilo - suhe slive, trnje in klobaso. To naj bi jih opominjalo, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja. Dandanašnji pa gre bolj za izkaz pozornosti dam do gospodov, po tem, ko se dva dni pred tem oni spomnijo nanje.

V letih 308-324 je vladal cesar Licinij, ki se je sprl s Konstantinom I. Velikim. Od njunega nesoglasja dalje je Licinij v kristjanih videl sovražnike in ker je bilo treba sovražnike ali spreobrniti ali pa pobiti, je tudi vojakom na svojem območju ukazal, naj se krščanstvu nemudoma odpovejo ali pa bodo kaznovani s smrtjo. Temu odloku se je uprlo štiridesetih vojakov elitne legije, ki so bili pripravljeni za svojo vero umreti.
Vojakom seveda ni bilo prizanešeno. Po tem, ko so se vsi skupaj podpisali pod zadnje pismo, je bilo vseh 40 slečenih do golega in v eni najhujših zim takratne Armenije odpeljanih do zmrznejnega ribnika. Tam so jih vse vrgli v vodo, kjer so tragično umrli.

Povračilo za dan žena
Večina ljudi ve, da na dan mučenikov moški prejmejo simbolno darilo - suhe slive, trnje in klobaso, mnogo pa jih ne ve, da naj bi to darilo opozarjalo moške, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno ni končalo. No, vsaj včasih je bilo tako. Danes dan mučenikov večinoma služi bolj kot ''povračilo sredstvo'' za gospode, ki se dva dni pred tem, na 8. marec, spomnijo svojih žena.
Vsem gospodom tako želimo čestitke ob dnevu mučenikov, dame pa poskrbite, da bodo dobil malo boljše kosilo, kot le suhe slive.