Pasica
Najdenček najden na televiziji [VIDEO] PDF natisni E-pošta
Kultura
Nedelja, 25 December 2011 22:07

Insert iz FilmaDanes ste lahko na programu naciolne televizije spremljeli stvaritev prleškega scenarista Boštjana Rihtarja z naslovom Najdenček.

Na otroškem in mladinskem programu Televizije Slovenija so posneli nov mladinski film Najdenček, ki je nastal po literarni predlogi Ciganček pisatelja Franca Ksaverja Meška iz zbirke Mladi po srcu.
Veliko se je snemalo tudi v naši bližnji okolici denimo pri Dominkovi domačiji.
Literarno besedilo je nastalo v začetku prejšnjega stoletja, zgodba pa opisuje takratno življenje na slovenskem podeželju. Pred nami se zvrstijo najbolj značilni vaški značaji, v ospredju pa je deček, ki ga kot dojenčka v košku najdejo zapuščenega na robu vasi. Sestri Repičeva Mina in Lona zaslišita jok, ki prihaja iz gozda za hišo. V listju med drevjem najdeta dojenčka, ki neutolažljivo joka.
Odneseta ga v hišo, ga nahranita in položita spat. Čakata na otrokovo mater, a ker se nihče ne pojavi, odneseta dojenčka k župniku, ki ga krsti z imenom Aleksander (Leksej). Repičevi ga posvojita.
V isti vasi živi star muzikant Jakob. Ta včasih potuje od mesta do mesta in igra na violino ter si tako služi kruh. Ko se naveliča mest, se zopet vrne v vas na kmetijo k svojemu bratu. Ob večerih igra lepe melodije in vaščanom tako polepša vsakdanja življenja. Mali Leksej je očaran nad glasbo, še posebej nad violino. Tako deček postane Jakobov učenec.
Jakob na smrtni postelji mlademu muzikantu Lekseju podari svojo violino in si zaželi, da Leksej nadaljuje njegovo pot pri igranju na violino. Zaradi ubogih razmer mora Leksej za pastirja k bogatemu kmetu Zabukovcu, toda igranju na violino se ne odpove. Na paši si z igranjem večkrat krajša čas, kar pa moti drugega pastirja  Pavla...
Nastal je po literarni predlogi Ciganček pisatelja Franca Ksaverja Meška.
Fran Ksaver Meško, župnik, ki je bil župnik rojen v Ključarovcih pri Sv. Tomažu. Boštjan Rihtar pa je režiser filma in profesor likovne vzgoje in računalništva na Osnovni šoli Gorišnica, kjer je pred leti ustanovil filmski krožek, ki je z leti prerasel v Filmski klub Gorišnica, ta pa bo v tem šolskem letu organiziral že peti mednarodni festival mladinskega in otroškega filma.
"V tem našem, domačem filmu poleg znanih slovenskih igralcev nastopajo tudi domačini in verjamem, da si bomo film, ki naj bi si ga bilo mogoče ogledati že prihodnjo pomlad, radi ogledali ne le vsi tisti, ki te dni pri njegovem nastajanju sodelujemo, pač pa tudi vsi, ki jih zanima slovenska filmska ustvarjalnost, ki temelji na knjižnih delih naših literarnih ustvarjalcev," je dejal Boštjan, ko je v Gorišnici padla prva klapa novega slovenskega mladinskega filma. Film naj bi posneli v treh tednih, filmska ekipa pa se je iz Gorišnice selila še na Ptuj, k Sv. Tomažu in v Veliko Nedeljo. 
Več o filmu tudi na obeh spodnjih posnetkih:
Na RTVju še več slovenskih filmov do konca leta:
Današnji božični dan so otrokom in mladini ob 17. 15 popestrili z filmom Najdenček. Film so posneli v okolici Ptuja, narečna govorica pa je kamenček v mozaiku jezikovne raznolikosti Slovenije. Scenarij za film je napisal Boštjan Rihtar, režiral ga je Zoran Lesič.
Cena uspeha in zgodba malih vlomilcev
Na dan samostojnosti in enotnosti, 26. decembra, bo 15.15 na TVS 1 še drugi film režiserja Metoda Pevca, Hit poletja. Film je univerzalna zgodba o ceni uspeha, obenem pa privlačen film, ki zaziba v nostalgične note znanih slovenskih popevk. Hit poletja razkrije krute odnose in razmere na glasbeni sceni ter prikaže, kako se spremenijo odnosi in razmere v družini, ko se dekle odloči, da bo zamenjala študij za pevsko kariero.
Zvečer ob 22.50 bo na TVS 2 še film režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja Pokrajina št. 2, v katerem z običajnim vlomom mala kriminalca Polde in Sergej dregneta v veliko in nevarno zaroto iz preteklosti. V filmu igrajo tudi Štefka Drolc, Marko Mandić, Peter Musevski in Janez Škof.
Slovo letu z Đurom, pozdrav novemu z Zrnecem
Tudi zadnja sreda leta 2011, 28. december, bo na TVS 1 namenjena slovenski produkciji. Ob 20. uri bo najprej na sporedu Čikorja an' kafe, kratka zgodba z močnim čustvenim nabojem para, deset minut kasneje pa se bo začela filmska uspešnica Kajmak in marmelada, ki si jo je je v kinematografih ogledalo 125 tisoč gledalcev. Za rekordno gledanost filmske zgodbe o Bosancu Božu in Slovenki Špeli je Branko Đurić - Đuro prejel veliko zlato rolo.
Prvi dan novega leta bo družinsko obarvan s filmsko uspešnico iz leta 2010 Gremo mi po svoje scenarista in režiserja Mihe Hočevarja. Glavno vlogo starešine je odigral Jurij Zrnec, zgodba pa govori o tabornikih, ki taborijo ob Soči in se bolj kot za taborniški red in veščine zanimajo za sosednji, športno-umetniški tabor, kjer so luštne punce. Starešina preresno jemlje taborništvo in vzgojo otrok, in s tem povzroča številne komične zaplete.